logo

•• Mastné kyseliny ••

Mastné kyseliny sú kyseliny viazané v lipidoch (tukoch). V biochémii sa týmto názvom označujú vyššie monokarboxylové kyseliny. Mastné kyseliny sa delia podľa rôznych kritérií, napríklad podľa dĺžky reťazca alebo nasýtenia.

V prírode sa vyskytujúce mastné kyseliny majú väčšinou párny počet uhlíkových atómov, pretože ich biosyntéza prebieha adíciou acetátu, ktorý má dva uhlíky. Priemyselne sa vyrábajú hydrolýzou esterových väzieb v tukoch.

Mastné kyseliny sú súčasťou mnohých biologicky dôležitých látok:

  • v organizmoch majú štruktúrnu funkciu v bunkovej membráne (fosfolipidy membrán)
  • glykolipidy majú dôležitú funkciou v nervovom tkanive
  • lipidy majú aj zásobovaciu funkciu: zo všetkých živín sú to najvýdatnejšie zdroje energie
  • eikozanoidy, deriváty eikoza-polyénových mastných kyselín, teda látky ako prostaglandíny, leukotriény alebo tromboxány, sú vnútrobunkové signalizačné molekuly (tzv. autokrínne), ktoré ovplyvňujú svalový sťah, zrážanie krvi, bolesť alebo zápal.

Tuky sú popri sacharidoch a bielkovinách jednou z troch základných živín v našej strave. Tzv. neutrálne tuky, ktoré sú hlavnou zložkou potravinových tukov, sú zložené z glycerolu a mastných kyselín. Tie sa delia na dve základné skupiny: nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny.

Z chemického hľadiska sa nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny rozlišujú v molekulárnej väzbe. Kým nasýtené mastné kyseliny v molekule neobsahujú žiadnu dvojitú väzbu, nenasýtené mastné kyseliny obsahujú buď jednu dvojitou väzbu (mononenasýtené) alebo viacero dvojitých väzbieb (polynenasýtené) v molekule. Niektoré z polynenasýtených mastných kyselín sú esenciálne, to znamená, že telo si ich nedokáže samo vytvoriť, preto ich človek musí prijímať v strave. Pozornosť by sme mali venovať najmä polynenasýteným kyselinám z radu omega-3, ktoré nie sú v našej stave dostatočne zastúpené. Ich priaznivý účinok v prevencii srdcovo-cievnych chorôb a úloha pri vývoji mozgu a nervového tkaniva sú pritom vedecky dokázané. Nenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú najmä v rybách, semenách olejnatých plodín, orechoch, rastlinných olejoch a tukoch z nich vyrobených.

Naopak, podľa vedeckých výskumov nadmerná konzumácia nasýtených mastných kyselín zvyšuje hladinu LDL-cholesterolu a tým zvyšuje aj riziko srdcovo-cievnych ochorení v dôsledku aterosklerózy. Preto je dôležité znižovať konzumáciu nasýtených mastných kyselín a nahrádzať ich nenasýtenými. V každom skonzumovanom jedle sa nachádza určité množstvo nasýtených mastných kyselín. Ich množstvo preto treba znižovať obmedzovaním konzumácie jedál s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, ako sú napríklad jedlá rýchleho občerstvenia, vyprážané pokrmy, ale aj tučné mäso a údeniny, masť, slanina, šľahačka alebo maslo.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...